Wat houdt lokale SEO (Search Engine Optimization) in?

Op ieder bureau staat een computer en iedereen heeft in hun broekzak een smartphone. De beste manier om klanten, cliënten of patiënten in de buurt naar jouw onderneming te trekken, is lokale SEO. Jouw adviesbureau, slagerij, hakkenbar of koffiecafé wordt met de juiste lokale SEO snel en makkelijk gevonden door geïnteresseerden in jouw product en/of service. Om de vindbaarheid van jouw bedrijf in de regio te vergroten, is het essentieel om je zoekmachine optimalisatie te richten op klanten in de buurt. Om duidelijk te schetsen wat dit precies inhoudt, hebben onze specialisten van ROXTAR enkele professionele tips en de juiste inside info om je lokale SEO naar een hoger niveau te tillen.

Wil je snel resultaten? Kies dan voor Roxtar Online Marketing! Wij helpen je graag om je bedrijf online op de kaart te zetten.

Betrokken & bereikbaar

We zijn proactief, kunnen snel schakelen en zijn makkelijk bereikbaar.

Altijd resultaat gedreven

We zijn altijd gemotiveerd om het beste resultaat voor onze klanten te boeken.

Transparant & duidelijk

Geen abracadabra. We laten alles zien wat we doen en altijd zo duidelijk mogelijk.

Laten we beginnen met een voorbeeld. De landelijke politie heeft door heel Nederland bureaus. Wanneer je aangifte wilt doen van diefstal, bijvoorbeeld van je fiets of laptop, ga je naar zo’n politiebureau. 112 bel je immers alleen wanneer er spoed of paniek is, nietwaar? Om te weten waar je terechtkunt voor je aangifte, of voor andere zaken die lokaal kunnen worden afgehandeld, maak je gebruik van Google. Je gebruikt zoektermen als: ’Politiebureau Etten-Leur’, ‘aangifte Sittard’ of ‘Zwolle politie’. De zoekmachine gaat voor je op zoek en geeft je een lijst van politiebureaus in de buurt.

Google zet er voor jouw gemak zelfs een kaartje bij, zodat je echt kunt zien welke het dichtst bij je in de buurt is. Omdat de politie lokale SEO op de juiste manier heeft toegepast, is het bureau dat je zoekt prominent aanwezig in de zoekresultaten. Lokale SEO werkt op dezelfde manier voor jouw onderneming.

Hoe zorg je voor een goede lokale SEO?

Lokale vindbaarheid door gebruik van SEO is nét iets anders dan de conventionele methoden. Met behulp van speciale technieken zorgen we ervoor dat jouw bedrijf tevoorschijn komt in de zoekresultaten van degenen die op zoek zijn naar een bedrijf in de buurt. Onze lokale SEO specialisten maken slim gebruik van diensten en tools die specifiek zijn ontwikkeld voor lokale SEO.

Zo vinden de zoekmachines zoals Google, Bing, Ecosia, DuckDuckGo en Yahoo! bedrijven en diensten in de buurt van de zoeker. De zoekmachine gaat dus op zoek naar een taxibedrijf op de plek waar jij je op dat moment bevindt. Wil je gevonden worden, dan is het belangrijk om te focussen op specifieke zoekopdrachten. In plaats van ‘professioneel financieel advies voor beleggingen en investeringen’ heb je dus met lokale SEO meer succes met ‘financieel adviesbureau Leidschendam’, of simpelweg ‘adviesbureau’.

Vertrouwen in jouw bedrijf dankzij lokale SEO

Ieder marketingbureau zal je vertellen dat het vertrouwen van de klant in je
onderneming ontzettend belangrijk is. Maar hoe vergroot je dat vertrouwen, met name wanneer je nog maar net begonnen bent? De hierboven genoemde SERP-vermelding in de zoekresultaten, dankzij jouw Google Mijn Bedrijf-profiel, helpt enorm! Google Mijn Bedrijf is dan ook een doeltreffende citatie.

In de lokale SEO wordt door jouw marketingbureau gesproken over een citaat (referentie, verwijzing). Een citaat is eigenlijk de verduidelijking en het leveren van context binnen strikt noodzakelijke grenzen. Dit betekent concreet de naam van jouw onderneming, het adres, je website en andere contact- en relevante gegevens. Met de NAW-gegevens van je onderneming kunnen potentiële klanten in één oogopslag zien of jij bent wat zij zoeken. We onderscheiden twee typen citaten:

Gestructureerd citaat

Met een formulier als bron zijn gestructureerde citaten gevoed door concrete informatie.

Ongestructureerd citaat

Ongestructureerde citaten halen de informatie uit andere kanalen. Bijvoorbeeld content op je eigen website, de bio van je Instagram of een online persbericht. Door het gebruik van lokale SEO helpt ROXTAR je te onderscheiden van de concurrentie. Zoekt jouw doelgroep op ‘verzekeringen’, dan is door lokale SEO jouw assurantiebureau keurig opgenomen in de zoekresultaten. Zo concurreer je effectief tegen de grote spelers in de markt. Jouw onderneming is namelijk in staat om vertrouwen op te wekken bij zowel potentiële regionale als lokale klanten.

Lokale zoekresultaten genaamd SERP

SERP (Search Engine Result Page) slaat op de drie beste matches van de organische zoekresultaten. Je weet wel, die drie bedrijven die bovenaan staan wanneer je iets intikt in de zoekbalk. Bij deze suggesties, die te vinden zijn ónder de gesponsorde resultaten die door veel zoekers standaard worden overgeslagen, staat extra informatie. Denk bijvoorbeeld aan openingstijden, beoordelingen van klanten, een omschrijving van het bedrijf en zelfs of het bedrijf op het moment geopend is.

Die lokale zoekresultaten zijn verrijkt met deze informatie dankzij Google Mijn Bedrijf. Google Mijn Bedrijf vergroot de betrokkenheid van je klanten, met name in de regio. Het aanmaken van een Google Mijn Bedrijf-profiel is dus van groot belang wanneer je door jouw potentiële klanten gevonden wilt worden. Met jouw eigen profiel staat je onderneming op de kaart van de grootste zoekmachine van de wereld.

Belangrijke bedrijfsinformatie is direct zichtbaar voor geïnteresseerden. Maar nog belangrijker: het zet jouw bedrijf op de kaart in de algoritmes die worden gebruikt door Google zelf. Deze info wordt door Google gebruikt in de zoekresultaten, zoals in de SERP én de vertoning van je bedrijf in Google Maps.

Wat zijn de kenmerken van lokale SEO?

De belangrijkste kenmerken van succesvolle lokale SEO zijn:

Regionale zoekwoorden in de SEO van jouw website

Door de juiste regionale zoekwoorden op te nemen in de SEO van je website word je sneller gevonden in de organische zoekresultaten. Ook linkbuilding websites, blogs en websites van sociale media zijn goede platforms om deze specifieke regionale zoekwoorden te gebruiken.

Een Google Mijn Bedrijf pagina aanmaken

Met een Google Mijn Bedrijf-profiel wek je het vertrouwen van je potentiële klanten op en geef je de grootste zoekmachine ter wereld de kans om jouw bedrijf prominent te presenteren. Bovendien kun je op deze manier dat extra stukje informatie over je onderneming snel en eenvoudig met de lokale zoeker delen.

Het toepassen van citaten

Citaten gebruiken is een minimale vereiste voor lokale SEO. Maar deze citaten werken vooral goed wanneer de relevante bronnen regelmatig worden voorzien van nieuwe content en updates. Dit geldt dus voor je eigen website, blogs, social media, linkbuilding teksten, etc.

Waarom lokale SEO?

Afhankelijk van het type onderneming dat je hebt, is het van groot belang om gebruik te maken van lokale SEO. Of je nu een adviesbureau of een drogisterij runt, het overgrote deel van je klandizie is lokaal of regionaal.

lokale seo

Als snackbar in Almelo zul je niet snel enthousiaste frikandeleters uit Rotterdam over de vloer krijgen. Behalve natuurlijk wanneer deze hongerige bezoekers toevallig door Almelo aan het wandelen zijn en plotseling trek krijgen. Met de smartphone in de hand zoekt men dan naar ‘Snackbar Almelo’. Door een uitstekende lokale SEO staat jouw cafetaria of snackbar bovenaan in de resultaten. Mét routebeschrijving, vermelding van openingstijden en het aantal sterren dat je hebt gekregen van tevreden klanten.

lokale seo

Jouw lokale SEO door een marketingbureau

Beginnen aan lokale SEO kan lastig zijn wanneer je weinig kennis hebt van keywords, citaten en de mysterieuze algoritmen van Google. Onze specialisten zorgen ervoor dat je er niet alleen voor staat. Jouw lokale SEO door een marketingbureau met ervaring en relevante kennis van zaken laten optimaliseren is dé manier om succesvol en vindbaar te zijn op internet.

SEO is een proces dat steeds weer verandert. Dit komt doordat de algoritmes van Google en de andere zoekmachines voortdurend onderhevig zijn aan verandering. Nieuwe methoden en technieken zijn steeds weer beschikbaar. Dit maakt het lastig voor ondernemers om de ontwikkelingen continu bij te benen en de online aanwezigheid up to date te houden. ROXTAR begrijpt dit en heeft daarom specialisten die steeds weer in de gaten houden wat anders is en hoe hierop kan worden ingespeeld. Voor lokale SEO is het inschakelen van een marketingbureau zoals ROXTAR dus een slimme stap.

Naast de steeds veranderende methoden is het van essentieel belang dat content met grote regelmaat wordt vernieuwd, ververst en veranderd. Dit zorgt voor relevantie en heeft als resultaat dat jouw onderneming hoger in de zoekresultaten tevoorschijn komt. Onze zoekwoord-specialisten, SEO-copywriters en marketing-experts zijn bovendien in staat om zich te verplaatsen in uiteenlopende doelgroepen en branches.

Lokale SEO is voor een bedrijf de uitstekende manier zich te onderscheiden. Dat doen we dan ook bij ROXTAR. Door jouw onderneming als uniek te zien en zorgvuldig onderzoek te doen naar jouw doelgroep en identiteit, slaan we de digitale spijker steeds weer op de kop.

Lokale SEO services

We zorgen er bij ROXTAR voor dat jouw online aanwezigheid in goede handen is. We maken daarvoor gebruik van enkele belangrijke tools:

Google Mijn Bedrijf

Zoals eerder benoemd, is een Google Mijn Bedrijf-profiel essentieel voor jouw plekje in de zoekresultaten. Die herkenbare rode pin in Google Maps, het citaat dat bovenaan de organische resultaten staat om jouw bedrijf vindbaar en betrouwbaar te maken voor je potentiële klanten: één van de belangrijkste stappen in lokale SEO is deze service van Google.

SEO teksten

Op jouw website, in blogs, op linkbuilding websites, op je social media accounts en natuurlijk in persberichten en andere artikelen. Content, content, content! Door voor een verse stroom aan teksten te zorgen, houd je jouw content fris en up to date. Bij ROXTAR maken we gebruik van de beste copywriters, zodat de aandacht van jouw doelgroep wordt vastgehouden.

Lokalisatie

Het lokaliseren van jouw website is belangrijk voor de lokale SEO. Je NAW-gegevens op een natuurlijke manier verwerken op je site, maar ook onderscheiding tussen verschillende vestigingen. Op die manier kunnen je klanten altijd de dichtstbijzijnde locatie vinden. Je creëert betrokkenheid bij je regionale publiek of clientèle door te bloggen over lokale evenementen of acties.

Citaten

Lokaal zichtbaar zijn draait om citaten. Je verbetert zo je positie bij Google en andere zoekmachines. Met je NAW-gegevens, maar ook door bijvoorbeeld de URL van je website achter te laten op citaat websites. Hoe meer relevante citaten, hoe beter je vindbaar bent door die lokale doelgroep.

Klantreviews

Beoordelingen en reviews van klanten die al zaken met jouw onderneming hebben gedaan, helpen de lokale vindbaarheid eveneens. Naast een goede indruk van wat je te bieden hebt, is een positieve review essentieel voor het klantvertrouwen. Het trekt nieuwe en potentiële klanten over de streep en vestigt jouw naam in je branche.

Backlinks

De beoordeling die de algoritmes van zoekmachines van jouw website berekenen, zijn onder andere gekoppeld aan backlinks. Hoe meer backlinks er op het web te vinden zijn die naar jouw site koppelen, hoe relevanter jouw website is. Zijn er backlinks van relevante organisaties en platforms naar jouw website te vinden? Dan beoordelen de zoekmachines jouw website als betrouwbaar en informatief.

‘Lokale SEO werkt!’ zeggen 10 van de 10 marketing bureaus

ROXTAR is een groot voorstander van lokale SEO. Onze marketing specialisten en SEO-copywriters geven jou de ondersteuning die je nodig hebt om optimaal te profiteren van een succesvolle lokale SEO-strategie. Lokale SEO werkt! Waarom? ROXTAR zet de redenen voor jou op een rijtje.

Bedrijven in de buurt zoeken gaat altijd via het internet

De conventionele Gouden Gids en de Telefoongids zijn stoffige oude boeken die niemand meer gebruikt. Tegenwoordig gaat dat gewoon digitaal. Jouw regionale klanten zijn gemakkelijker te bereiken via lokale SEO. Op elk bureau staat een desktop of laptop. In iedere jaszak zit een smartphone verstopt en zelfs kinderen op school maken gebruik van tablets. Van alle zoekopdrachten is maar liefst 46% lokaal!

Een hoger conversieniveau

Door lokale SEO krijgt jouw website meer conversie. Er is geen advertentiekanaal voor regionale vindbaarheid dat beter scoort dan die goede oude zoekbalk. Dankzij lokale SEO worden platforms als Yelp, Facebook, lokale nieuwswebsites en blogs gevonden en als bron gebruikt voor citaten. Met een conversiepercentage van meer dan 50% is lokale SEO een absolute winnaar!

Altijd up to date en betrouwbaar

Iedere mutatie wordt direct doorgevoerd en is dus per direct beschikbaar voor je klanten. Lokale zoekopdrachten zijn evengoed effectief wanneer breder wordt gezocht en hebben een betrouwbare reputatie. Je NAW-gegevens en openingstijden kunnen in één oogopslag worden bekeken en de klant kan op je rekenen.

Hoog rendement

Huis-aan-huis folders komen vaak ongelezen in de papiercontainer terecht. Ongewenst reclamemateriaal is nu eenmaal niet gericht. In plaats van voortdurend je diensten en producten aan te bieden bij ongeïnteresseerden helpt lokale SEO jouw doelgroep jou te vinden wanneer ze je nodig hebben. Dat is natuurlijk veel effectiever dan andersom en biedt een hoger rendement dan conventioneel adverteren. De afname van gedrukte media neemt immers niet voor niets af.

Klaar voor meer bezoekers?

Zet nu de eerste stap! Neem vandaag nog volledig vrijblijvend contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden. Wist je dat je meteen een gratis SEO-check van ons krijgt? Er is alleen maar winst te behalen!

Overigens hoeft de focus niet alleen op lokale SEO te liggen. Samen kijken we wat het beste is voor jouw bedrijf. ROXTAR is een one-stop-shop marketingbureau dat jou van A tot Z helpt met het uitvoeren van diverse marketingactiviteiten. Zo kunnen we jou niet alleen ondersteunen in het vergroten van je vindbaarheid op Google, maar zijn we bijvoorbeeld ook
expert in het opzetten van advertentiecampagnes op social media. Benieuwd wat we precies voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact op, dan kijken we samen verder!

Gratis Strategiesessie

Wil jij jouw online marketing naar een volgend niveau tillen? Vraag nu een gratis strategiesessie aan.

Maak kennis met ons team