Wat is een C-block precies?

Het derde block in een IP-adres wordt ook wel het C-block genoemd. Dit formaat van een IP-adres is het gebruikelijke formaat dat overal wordt gebruikt, en wordt IPv4 genoemd. Er zijn vier bytes in zo’n IP-adres, met elke byte gescheiden door een punt (in totaal dus 32 bits, voor de nerds). Elk (sub)-domein komt overeen met ten minste één zo’n IP-adres (het kunnen er ook meerdere zijn, maar dat laten we nu even buiten beschouwing). Mooi en eenvoudig. C-blocks, is een verzameling van IP-adressen. Een IP-adres is een combinatie van 4 verschillende blokken met puntjes er tussen. Een voorbeeld van een IP-adres is bijvoorbeeld: 123.456.789.012. Deze combinaties van cijfers/blokken vormen het adres van een website.

Waarom zijn C-blocks eigenlijk belangrijk?

In de regel zijn C-blocks niet zo spannend maar wel voor linkbuilding.
Hieronder zijn drie IP-adressen te zien, ze hebben een gelijkwaardig C-block maar in D-blocks verschillen ze, Dit betekend dat deze 3 IP-adressen op dezelfde server staan en dat de kans groot is dat deze IP-adressen in beheer zijn van dezelfde eigenaar.

123.456.789.444
123.456.789.482
123.456.789.491

Mochten er een groot aantal backlinks van hetzelfde C-block komen dan kan dit schadelijk zijn voor de zoekresultaten, Google hecht er dan namelijk minder waarde aan. Voor een natuurlijk backlink profiel is het is dus raadzaam om gevarieerde C-blocks te hebben van verschillende servers .