Wat is pagespeed?

Pagespeed oftwel paginasnelheid is de tijd die een webpagina nodig heeft om te laden. In tegenstelling tot “site snelheid”, wat de gemiddelde snelheid is van een steekproef van pagina’s op een website, is de paginasnelheid de meting van de snelheid van een enkele webpagina.

Wat is de invloed van de snelheid van de pagina’s op SEO?

Google gebruikt al sinds 2010 de snelheid van de pagina’s als een van de factoren in de ranking. In 2018 hebben ze een nieuwe update uitgebracht die van de snelheid een rangschikkingsfactor heeft gemaakt.

Een andere manier waarop snelheden invloed hebben op SEO is in de gebruikerservaring. Als jouw webpagina te traag is, zullen de gebruikers snel terug gaan naar Google en geen gebruik maken van jouw site.

Dit wordt Pogosticking genoemd en als er na verloop van tijd te veel mensen van je site terug gaan en een ander resultaat kiezen op Google, kan dit een negatief effect hebben op je ranking.

Wat is een ideale pagespeed?

Google heeft een tool genaamd PageSpeed Insights Tool die je kunt gebruiken om de snelheid van jouw test te testen.

Als je jouw site door Pagespeed-inzichten laat lopen, krijg je een score van 0 tot 100 (hoger is beter) en de werkelijke prestaties van jouw site in de praktijk op basis van Chrome-gegevens.

wat is pagespeed
wat is pagespeed