Wat is een sitemap?

Wat is een sitemap en waar dient het voor?

Een sitemap is een blauwdruk van jouw website die zoekmachines helpt om alle content van jouw website te vinden, te crawlen en te indexeren. Sitemaps vertellen zoekmachines ook welke pagina’s op jouw site het meest belangrijk zijn.

Er zijn vier soorten sitemaps:

  • Normale XML-sitemap: Dit is veruit het meest voorkomende sitemap. Het is meestal in de vorm van een XML-sitemap die verwijst naar verschillende pagina’s op jouw website.
  • Video Sitemap: Wordt specifiek gebruikt om Google te helpen de video-inhoud op jouw pagina te begrijpen.
  • Nieuws Sitemap: Helpt Google bij het vinden van inhoud op sites die zijn goedgekeurd voor Google Nieuws.
  • Sitemap met afbeeldingen: Helpt Google alle afbeeldingen te vinden die op jouw site worden gehost.

Waarom zijn Sitemaps belangrijk?

Zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing gebruiken je sitemap om verschillende pagina’s op je site te vinden.

Google indexeert websites voor een groot gedeelte via links. Als jouw website gloednieuw is en slechts een paar externe backlinks heeft dan is het hebben van een sitemap super belangrijk. Hiermee help je Google namelijk een groot gedeelte van jouw pagina’s te vinden. 

Hoe maak je een sitemap

De eerste stap is het maken van een sitemap. Als je WordPress gebruikt, kun je een sitemap creëren met de Yoast SEO plugin of waar onze voorkeur naar uit gaat: Rankmath.

Het grootste voordeel om jouw XML-sitemap te maken met de Yoast plugin is dat deze automatisch wordt bijgewerkt. (dynamic sitemap).

Dus wanneer je een nieuwe pagina aan jouw website toevoegt (of het nu gaat om een blogpost of een productpagina), wordt er automatisch een link van die pagina toegevoegd aan jouw sitemap-bestand. Als je Yoast liever niet gebruikt dan zijn er ook veel andere plugins beschikbaar voor WordPress, bijvoorbeeld Google XML Sitemaps.

Wat als je geen WordPress gebruikt?

Dan kun je beter gebruik maken van een zo geheten third party sitemap generator tool zoals XML-Sitemaps.com. Deze tool zal een XML-bestand creëren welke je kunt gebruiken als jouw sitemap.

Als je sitemap eenmaal is gemaakt raden wij je aan om deze handmatig nog even door te lopen.

De sitemap is meestal te vinden op websiteadres.nl/sitemap.xml. Dit hangt echter wel af van het CMS en welk programma je gebruikt hebt om je sitemap te maken.

Lees ook meer over Zoekmachine optimalisatie

Wat is een sitemap?
Wat is een sitemap?

Gratis Strategiesessie

Wil jij jouw online marketing naar een volgend niveau tillen? Vraag nu een gratis strategiesessie aan.

Maak kennis met ons team