Google merchant center front image

Google Merchant Center: Een Compleet Stappenplan

Google Merchant Center biedt de mogelijkheid om jouw producten te presenteren in de zoekresultaten van Google. Dit kan via Shopping Ads, organische Shopping-resultaten en Google My Business. In dit artikel leer je hoe je een Merchant Center account opzet en optimaliseert voor maximaal e-commerce succes.

Voor veel e-commerce sites is Google Shopping een primaire bron van verkeer en conversies. Wil je hiermee aan de slag? Ontdek dan hier hoe je jouw producten zichtbaar maakt in deze zoekresultaten en hoe je jouw verkopen stimuleert.

Benodigdheden voor Google Shopping Ads

Om je producten zichtbaar te maken in de Shopping-carrousel, Shopping-results en meer, zijn de volgende zaken essentieel:

 1. Een productoverzicht (feed).
 2. Een Google Merchant Center-account.
 3. Een Google Ads-account.
 4. Tijd en budget.

Hoewel velen al bekend zijn met Google Ads, is het beheer van Shopping Ads daar niet helemaal hetzelfde. Het vereist ook een opgezet Merchant Center-account waar je je producten aanmeldt en de standaardinstellingen voor Google Ads bepaalt. Voelt dit als iets nieuws? Geen zorgen, met deze uitleg helpen we je op weg. In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Wat is Google Merchant Center?
 • Het gebruik van Google Merchant Center.
 • Is Google Merchant Center gratis?
 • Het instellen van een Merchant Center-account.
 • Producten toevoegen aan Merchant Center.
 • Wat is een shopping-feed?
 • Verzending instellen in Google Merchant Center.
 • Koppelen van Merchant Center aan Google Ads.

Wat is Google Merchant Center?

Google Merchant Center is een platform waar je informatie over jouw producten opslaat. Dit omvat zowel online als fysiek verkochte producten. Met Google Merchant Center bewaar je belangrijke informatie over je aanbod op één plek, zoals beschikbaarheid, prijzen en verzendkosten – allemaal essentieel voor Google Shopping ads.

Hoe gebruik je Google merchant center?

Google Merchant Center maakt jouw producten zichtbaar op diverse locaties in de zoekresultaten van Google, zoals Shopping Ads, organische shopping-resultaten en Lokale Advertenties. Het is de centrale plek om jouw productinformatie gereed te maken voor Google’s productpresentaties.

Google Shopping Ads

Voor Google Shopping Ads is een up-to-date en geoptimaliseerde productinformatie in het Google Merchant Center onmisbaar. Dit retailmarketingplatform is onderdeel van Google Ads en vereist een goede productfeed voor effectieve campagnes.

Organische shopping-resultaten – Google Surfaces

Surfaces biedt gratis advertentiemogelijkheden op diverse locaties binnen Google, zoals in de shopping-tab en tussen de afbeeldingenzoekresultaten. Dit zijn de zogenaamde ‘organic shopping results’.

Lokale Shopping Ads

Met Lokale Shopping Ads in Google Maps kun je informatie over de voorraad in fysieke winkels tonen. Deze worden gebruikt voor offline verkopen en zijn afhankelijk van een goede koppeling met het Merchant Center.

Is Google Merchant Center Gratis?

Ja, het gebruik van Google Merchant Center is gratis. Voor de optimalisatie van SEO en het tonen van gratis producten op Google Surfaces is het aan te raden. Voor Shopping Ads geldt echter dat deze betaald zijn en prominenter worden weergegeven.

Het Instellen van een Google Merchant Center Account

Het instellen van een Merchant Center-account bestaat uit enkele stappen:

 1. Maak een Google Account aan.
 2. Ga naar de betreffende website en volg de stappen: aanmelden, producten toevoegen en campagnes activeren.
 3. Geef het land van activiteit en bedrijfsnaam op, accepteer de voorwaarden, en kies de gewenste productpresentaties binnen Google.

Voor wie meerdere webshops of domeinen beheert, is er de optie voor een multi-client Merchant Center Account.

Producten Toevoegen aan Google Merchant Center

Er zijn meerdere manieren om producten toe te voegen:

 • Koppel een product feed.
 • Gebruik Excel of Google Sheets bestanden.
 • Voeg individuele producten toe via een formulier in Merchant Center.

Wat is een Shopping Feed?

Een shopping feed is een verzameling van alle relevante productinformatie, georganiseerd op een manier die Google gemakkelijk kan interpreteren. Deze feed is cruciaal voor het creëren van Shopping-advertenties.

Verbeteren van Google Merchant Center

Het optimaliseren van de feed is essentieel. Belangrijke elementen zijn de productnaam, omschrijving, afbeelding, prijs en productcategorie.

Koppelen van Merchant Center aan Google Ads

Het koppelen is relatief eenvoudig, vooral als je toegang hebt tot beide accounts. Belangrijk is dat alle informatie correct is ingevoerd.

Verzending Instellen in Google Merchant Center

Het instellen van verzendkosten is cruciaal en moet overeenkomen met de informatie op de website. Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor het instellen van deze kosten.

Conclusie

Concluderend, Google Merchant Center biedt een uitgebreid platform om jouw e-commerce activiteiten naar een hoger niveau te tillen. Met de stapsgewijze aanpak in dit artikel heb je een solide basis om jouw producten effectief te presenteren in Google’s zoekresultaten. Heb je na het lezen nog vragen, of zijn bepaalde aspecten van Google Merchant Center nog niet helemaal duidelijk? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder met een persoonlijk advies om jouw e-commerce succes via Google Merchant Center te maximaliseren!

Gratis Strategiesessie

Wij jij jouw online marketing naar een volgend niveau tillen? Vraag nu een gratis strategiesessie aan.