Wat is pagespeed?

Pagespeed, oftewel paginasnelheid, is de tijd die verstrijkt tussen het moment waarop de browser een pagina opvraagt en het moment waarop de browser klaar is met het verwerken en renderen van de inhoud. Veel factoren zijn van invloed op de snelheid van een bepaalde pagina, waaronder de hoeveelheid en het type inhoud, de afstand die de gegevens afleggen, het type verbinding, het apparaat, het besturingssysteem en de browser. In tegenstelling tot “site snelheid”, wat de gemiddelde snelheid is van een steekproef van pagina’s op een website, is de paginasnelheid de meting van de snelheid van een enkele webpagina.

Welke factoren beïnvloeden mijn pagespeed?

Elke beslissing die je neemt over je website heeft invloed op de paginasnelheid. Als je over de hele linie de juiste keuzes maakt, heeft dat invloed op de ervaring van de gebruiker op jouw pagina.

Hoe beïnvloedt website hosting de pagina snelheid?

De juiste hosting kiezen voor je website is van cruciaal belang voor de beste gebruikerservaring. Je moet je opties overwegen op basis van het type content en het te verwachte verkeer.

Gedeelde webhosting

De minst dure optie is shared web hosting dit betekent dat je site een server deelt met andere websites. Activiteit op de andere sites welke je dan deelt op de server hebben invloed op de bandbreedte en vertragen dan de levering van jouw content.

Virtuele privé servers

Een stap hoger dan shared hosting zijn virtual private servers. Hier krijgt je website zijn eigen virtuele server. Je site kan zich op dezelfde servers bevinden als andere sites, maar ze delen geen besturingssysteem waardoor de site sneller en schaalbaarder is.

Cloud hosting

Deze optie is vergelijkbaar met virtual private servers; behalve dat je site bij cloud hosting kan bestaan over verschillende servers waardoor de site betrouwbaarder is, waardoor pieken in het verkeer minder invloed hebben op de prestaties.

Dedicated hosting

De duurste optie is dedicated hosting. Dit geeft je volledige controle over de infrastructuur van de site. Aangezien alleen jouw site gebruik maakt van de server, hoef jij je geen zorgen te maken vertraging van laadtijd als gevolg van concurrentie van andere websites.

Wat is een ideale pagespeed?

Google heeft een tool genaamd PageSpeed Insights Tool die je kunt gebruiken om de snelheid van jouw test te testen.

Als je jouw site door Pagespeed-inzichten laat lopen, krijg je een score van 0 tot 100 (hoger is beter) en de werkelijke prestaties van jouw site in de praktijk op basis van Chrome-gegevens.

website laten maken met de perfect google pagespeed

Wat is de invloed van de pagespeed van de pagina’s op SEO?

Als jouw bedrijf een website publiceert, doe je dat om mensen te beïnvloeden iets te doen: content consumeren, een aankoop doen, je applicatie gebruiken, je fysieke vestiging bezoeken, of je merk gunstig beoordelen. De snelheid van je pagina beïnvloedt de perceptie van de gebruiker, en als je pagina traag laadt, ben je ze al kwijt voordat je pagina klaar is met laden. Na 3 seconden ben je al 45 procent van je bezoekers kwijt.

Een afname van de paginasnelheid met slechts 500 milliseconden is al voldoende om het beeld dat mensen van een site, het merk en de producten hebben, negatief te beïnvloeden. Je paginasnelheid kan je doelstellingen ondermijnen en uiteindelijk je inkomsten doen dalen. Google gebruikt al sinds 2010 de snelheid van de pagina’s als een van de factoren in de ranking.

In 2018 hebben ze een nieuwe update uitgebracht die van de snelheid een rangschikkingsfactor heeft gemaakt. Een andere manier waarop snelheden invloed hebben op SEO is in de gebruikerservaring. Als jouw webpagina te traag is, zullen de gebruikers snel terug gaan naar Google en geen gebruik maken van jouw site. Dit wordt

Welke invloed heeft content op mijn pagespeed?

Inhoud is waar je de meest significante impact kunt hebben op je pagina laadtijd. Vaak is de impact van pagespeed optimalisatie oplossingen enorm.

Optimalisatie van afbeeldingen

Verminder de bestandsgrootte van afbeeldingen door afbeeldingen van de juiste grootte en met de juiste resolutie aan jouw bezoekers te tonen.

Compressie inschakelen

Door compressie op de server in te schakelen worden bestanden verkleind tot hun kleinste formaat voordat ze naar de browser worden verzonden.
Verwijder dode code en CSS. Schoon je CSS- en scriptbestanden op van alle ongebruikte code. Wat overblijft is schone code welke minder verbruik makt van download bandbreedte en browser verwerking.

Verminder het aantal verzoeken

Elke aanvraag die je pagina doet voor resources voegt tijd toe aan je paginasnelheid. Het samenvoegen van scriptbestanden, CSS-bestanden, het gebruik van image sprites en het cachen van vaak benodigde bronnen in de browser vermindert het aantal rondreizen dat nodig is om uw pagina te laden.

Hoe beïnvloedt de locatie van de gebruiker de snelheid van de pagina?

Latency als gevolg van de locatie van de gebruiker is vaak een killer van de snelheid van de pagina. Hoe verder de inhoud moet afleggen, hoe langer het duurt om die eerste byte te krijgen en hoe trager de paginasnelheid. Door je content fysiek dicht bij je gebruikers te plaatsen, verbeter je de paginasnelheid. Het gebruik van Content Delivery Networks (CDN’s) kan de paginasnelheid verbeteren.

Hoe beïnvloedt het type verbinding de paginasnelheid?

Je hebt geen controle over de verbinding van de gebruiker. De lokale internetinfrastructuur en de keuzes van de gebruiker, zoals 4G draadloos of breedband, kunnen onoverkomelijke obstakels lijken voor het verbeteren van de paginasnelheid voor die gebruikers. Door de inhoud aan te passen aan het verbindingstype en de locatie van de gebruiker kan de paginasnelheid echter worden verbeterd.

Welke invloed heeft de keuze van een browser op de snelheid van een pagina?

Websitebezoekers gebruiken verschillende browsers. Elke nieuwe versie van de browser belooft een snellere ervaring. En de uitgevers van die browsers komen deze beloften ook na door de manier waarop de browsers werken, zoals de manier waarop ze het geheugen of CPU gebruiken. Als je weet hoe je pagina presteert op populaire browsers, kun je betere beslissingen nemen die van invloed zijn op de snelheid van de pagina.

Hoe beïnvloedt de apparaatkeuze de paginasnelheid?

Vroeger dachten bedrijven dat het prima was dat hun pagina langzamer laadde op mobiele apparaten. Gebruikers verwachten nu echter dezelfde geweldige snelheid op hun mobiele apparaten als op hun desktop, en Google verwacht ook geweldige mobiele prestaties. Het rankingalgoritme van Google is een voortdurend aan verandering onderhevig en Google geeft alleen hints over de factoren die een rol spelen in de ranking van je pagina.

Google zegt echter wel dat mobiele prestaties een rol spelen. Google test de paginasnelheden van sites door een snelle 4G cellulaire verbinding te simuleren. Hoe goed de site het doet in Google’s tests draagt bij aan welke sites het hoogst ranken. Een lage paginasnelheid kan een blokkade opwerpen van de felbegeerde nummer één-positie in de Google-rankings.

Gratis SEO website check

Controleer de SEO-status van je website met onze gratis en geheel vrijblijvende SEO website check!