404 errors

Wat is een 404-error en hoe herstel je die?

Een http 404 Error hoe kan je die oplossen of herstellen?

Je hebt vast wel een keer meegemaakt dat je vol enthousiasme op een link klikt om de inhoud te lezen, maar in plaats van de gewenste informatie te krijgen, verschijnt er een foutmelding die zegt dat de pagina die je hebt opgevraagd niet beschikbaar is. Er staat dan: “404 error pagina niet gevonden”

Een 404 error is een HTTP-statuscode dit betekent dat de webpagina die je wilde openen op een site niet kon worden gevonden op de server.

Wist je dat zoekmachines, zoals Google en Bing, een foute indruk krijgen van een website als deze te veel HTTP 404 errors bevat? Dit is wat we nog meer hebben gevonden:

• Een 404 error is een van de meest vervelende ervaringen die jouw bezoekers kunnen krijgen.
  • Naast een negatieve gebruikerservaring kunnen hoge bounce rates als gevolg van gebroken links een negatieve invloed hebben op jouw SEO.
  • Als een gebruiker op jouw pagina klikt en binnen enkele seconden vertrekt, zal Google denken dat jouw resultaat niet overeenkomt met de zoekintentie van de gebruiker. Met als gevolg dat jouw pagina lager in de zoekresultaten zal worden gerangschikt.

Hieronder lees je onze volledige analyse en tips voor het oplossen van het probleem.

Vind jij het ook zo vervelend om op een pagina te komen welke niet meer bestaat?

Elke keer als je een link op het web wilt openen of een site bezoekt, vertel je een server dat hij jou een pagina moet sturen. Als je bijvoorbeeld naar Bol.com gaat, vertel jij die server van Bol dat jij hun homepage wilt zien.

Dit heet een verzoek. De server reageert dan op jouw verzoek door jou een pagina terug te sturen. En dit communicatiesysteem staat bekend als HTTP. Als je met een echt persoon zou praten, zou het er ongeveer zo aan toe gaan:

Jij: Ik wil je pagina met de aanbiedingen van vandaag zien.

Bol.com’s server: Oké, ik heb het. Het komt er meteen aan.

Of, als er een fout is:

Jij: Ik wil je pagina met de aanbiedingen van vandaag zien.

Bol.com’s server: Het spijt me, ik weet niet waar die pagina is.

Er zijn verschillende soorten HTTP-responscodes. Ze geven allemaal aan of een specifiek HTTP-verzoek met succes is afgerond. Er zijn vijf klassen:

• Informational responses (100–199),
  • Successful responses (200–299),
  • Redirects (300–399),
  • Client errors (400–499),
  • and Server errors (500–599).

Voor de duidelijkheid: wanneer een HTTP 404 op jouw beeldscherm verschijnt, betekent dit dat de server weliswaar bereikbaar is, maar dat de specifieke pagina die je zoekt er niet is. In wezen is het een pagina die niet bestaat of die kapot is. De 404 errorcode kan in elke browser worden weergegeven, ongeacht of je Google Chrome of Safari gebruikt.

A 404 not found error kan op veel verschillende manieren worden weergegeven:

• 404 Not Found Error
  • 404 HTTP 404
  • 404 Page Not Found
  • Error 404 Not Found
  • HTTP 404 Not Found
  • The requested URL was not found on this server
  • 404 File or Directory Not Found

Waarom krijg ik een 404 errorcode?

Er zijn verschillende redenen waarom je een HTTP 404-code kunt krijgen:

• Een typische trigger voor een 404 error is wanneer de pagina van de website is verwijderd.
  • De pagina is verplaatst naar een andere URL en de omleiding is foutief uitgevoerd.
  • Je hebt een verkeerd URL-adres ingevoerd.
  • Hoewel het zelden voorkomt, kan het ook zo zijn dat de server niet goed werkt.
  • Het kan ook zo zijn dat de ingevoerde domeinnaam niet meer bestaat.

Nadat een pagina is verwijderd of verplaatst blijven de gebroken links vaak nog lang staan. De reden hiervoor is dat websites die naar deze pagina linken niet op de hoogte zijn van het feit dat de site niet meer bestaat of dat deze onder een nieuwe URL te vinden is. Het komt vaak voor dat websites hun externe links niet regelmatig controleren, waardoor gebruikers een dode link proberen te raadplegen. Daarom moeten webmasters en SEO specialisten de website regelmatig onderhouden.

404 error foutcode oplossen
404-error op een computerscherm.

Hoe kunnen HTTP 404 errors de ranking en reputatie van een website beschadigen?

Heb je ooit een website bezocht en kwam je toen op een 404-pagina terecht? De kans is groot dat je toen het tabblad hebt gesloten en verder bent gegaan zoeken op een andere site. Dit is hoe de meerderheid zich op het internet gedraagt.

Hoe meer 404 pagina’s je op jouw website hebt, hoe minder tijd gebruikers op jouw site zullen doorbrengen en hoe langer je een gebroken link op jouw site hebt, hoe meer bezoekers de 404 errors zullen ervaren.

De zoekmachine-algoritmes besteden extra aandacht aan hoe mensen zich op jouw website gedragen. Het bezoekers gedrag speelt een grote rol in het indexatieproces. Een HTTP 404-code is een van de meest frustrerende dingen die jouw websitebezoekers kunnen tegenkomen. Zodra ze zien dat de inhoud die ze proberen te bereiken niet beschikbaar is, verlaten ze jouw site en gaan ze naar jouw concurrent.

Afgezien van een negatieve gebruikerservaring, kunnen hoge bounce rates als gevolg van gebroken links een negatief effect hebben op jouw SEO. SEMrush heeft ontdekt dat de bounce rate de vierde belangrijkste rangschikkingsfactor is in de SERPs. Hoewel Google’s algoritme misschien niet direct rekening houdt met bounce rate, kan het inderdaad je online rankings schaden..

Als een gebruiker jouw pagina bezoekt, maar snel weer weggaat zonder ergens te klikken, geeft dit aan dat jouw resultaat niet overeenkomt met de bedoeling van de gebruiker. Het resultaat is dat jouw pagina lager wordt gerangschikt in de zoekresultaten.

Wat is een 404 error; de conclusie

Het is onvermijdelijk dat er op termijn 404 errors zullen verschijnen op jouw site. Om SEO-problemen en een slechte UX van gebruikers te voorkomen, moet je de prestaties van jouw website proactief bewaken. Het controleren op een 404-error is net zo belangrijk als het plaatsen van unieke en hoogwaardige content.

Controleer jouw 404’s minstens één keer per maand en als jouw site groter is, doe je dit elke week. Door tijd vrij te maken voor het updaten van jouw website en het uitvoeren van technische scans, kun je de concurrentie voor en blijven.

Wij kunnen je helpen

Heb je zelf geen tijd of ontbreekt je de kennis om de 404 errors uit je website te halen? Wij kunnen je helpen met 404 errors oplossen.

• Verbeter de klantervaring op je website.
  • Verbeter je ranking in Google.

Succesvolle SEO maakt een site aantrekkelijk voor gebruikers en zoekmachines. 404 errors oplossen en andere technische aspecten spelen een essentiële rol in je algehele SEO-succes. Doe de check en kijk waar jouw kansen liggen!