Wat is native advertising?

Wat is native advertising?

De kans is groot dat je, ook al ben je je er misschien niet bewust van, al verschillende voorbeelden van native advertising hebt gezien. Tegenwoordig is deze vorm van advertising overal te vinden en wordt het steeds moeilijker om het te onderscheiden.

Wat is Native Advertising?

Simpel gezegd is native advertising betaalde content. Artikelen, infographics, video’s, noem maar op, als een contentmaker het kan maken, kunnen bedrijven het kopen en kunnen platforms het promoten.

Om als echte native advertising te worden beschouwd, moet de content in lijn zijn met de redactionele stijl en toon van de publicatie of site en moet het ook het soort informatie bieden dat het publiek van de publicatie normaal gesproken verwacht.


Native advertising vul foto

Waarom is Native Advertising zo Controversieel?

Bedrieg ze niet. Maak ze niet kwaad.” Dit advies kwam van Eric Goeres, directeur van innovatie bij Time magazine. Merken en adverteerders zijn dol op native ads, vooral omdat de klikfrequenties meestal veel hoger zijn dan bij typische advertenties. Echter, niet iedereen is zo gecharmeerd van native ads, met name consumenten.

Diverse professionele organisaties hebben hun zorgen geuit over de vaak vage aard van native advertising. Er wordt overwogen om regelgevende maatregelen te implementeren voor merken die native ads gebruiken om hun producten te promoten.

Native advertising Amsterdam
Native advertising Instagram

Native Advertising Statistieken

Voordat we enkele van de beste voorbeelden van native advertising bekijken, laten we eens kijken naar de staat van het native advertising-landschap:

 • Bijna de helft van de consumenten heeft geen idee wat native advertising is
 • Van de consumenten die het wel weten, is 51% sceptisch
 • Driekwart van de uitgevers biedt een vorm van native advertising op hun sites
 • 41% van de merken gebruikt momenteel native advertising als onderdeel van bredere promotionele inspanningen

5 duidelijke Voorbeelden van Native Advertising

Nu we hebben vastgesteld dat native advertising hier is om te blijven, laten we eens kijken naar enkele van de beste – en slechtste – voorbeelden.

 1. “Vrouw moet even pauzeren na het invullen van naam en adres op belastingformulieren,” The Onion Dit voorbeeld is bijzonder bekend en laat goed zien hoe The Onion native advertising inzet. De content zelf en de positionering ervan classificeren het als native advertising.
 2. “Infographic: Veranderingen in de Supply Chain van UPS in 2012,” Fast Company Deze infographic is een uitstekend voorbeeld van native advertising omdat het vrijwel niet te onderscheiden is van de typische content van Fast Company.
 3. “10 Citaten Die Elke Afgestudeerde Moet Lezen,” BuzzFeed Dit voorbeeld van native advertising werkt omdat het strikt vasthoudt aan de populaire postformaten van BuzzFeed, waardoor het gemakkelijk verteerbaar is.
 4. “Moet je het Pensioenaanbod van je Werkgever Accepteren?”, Forbes Dit is een bijzonder goed voorbeeld van native advertising omdat het inhoudelijk waardevol is voor de lezer en in lijn is met de redactionele en stilistische richtlijnen van Forbes.
 5. “Hennessy Voedt Onze Jacht op het Wilde Konijn … Maar Wat Betekent Het Allemaal?”, Vanity Fair Deze native ad combineert video en geschreven content om achter de schermen te gaan van een video over de Engelse autocoureur Sir Malcolm Campbell.

Wat zijn slechte voorbeelden van Native Advertising?

Nu we hebben gezien hoe goede native ads eruit zien, laten we eens kijken naar enkele van de slechtste voorbeelden van native advertising.

 1. “David Miscavige leidt Scientology naar een mijlpaaljaar,” The Atlantic Dit voorbeeld is een klassieker in slechte native advertising en wordt vaak gebruikt als het toonbeeld van wat je niet moet doen.
 2. “Hoe transformeer je in een totale nerd babe,” Gawker Dit is een ander voorbeeld van slechte native advertising waarbij er nauwelijks onderscheid wordt gemaakt tussen de advertentie en de reguliere content van Gawker.
 3. “5 manieren om meer te halen uit je voeding,” Chicago Tribune Dit voorbeeld is misleidend omdat het zich presenteert als journalistieke content terwijl het een betaalde plaatsing is.

Conclusie

Native advertising is een vorm van marketing die de aandacht van consumenten trekt door waardevolle content te bieden in een context die ze al begrijpen en vertrouwen. Het kan effectief zijn als het goed wordt gedaan, maar het kan ook misleidend zijn als het niet zorgvuldig wordt uitgevoerd.

Wil je meer weten over hoe native advertising jouw bedrijf kan helpen groeien? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Gratis Strategiesessie

Wil jij jouw online marketing naar een volgend niveau tillen? Vraag nu een gratis strategiesessie aan.