Wat is Linkbait?

Linkbait is content waar anderen een link naar plaatsen, omdat ze dit graag willen, niet omdat je het ze vraagt zoals bij reguliere linkbuilding het geval is. Het idee is dat het promoten van je content minder werk kost als het zichzelf verkoopt. Een linkbait kan van alles zijn; doorgaans is het waardevolle content zoals een bijzondere video, breaking news, een ebook of een infographic.

Het voordeel van inhoud die zeer linkbaar is, is dat je geniet van de voordelen van linkbuilding zonder dat je mensen hoeft te overtuigen om naar je inhoud te linken. Ze willen het gewoon.
In de ogen van zoekmachines zijn dit links die duiden op kwaliteit. Dit soort ranking factoren helpen zoekmachines om te weten hoe hoog ze content moeten tonen in de zoekresultaten.
Linkbait is diepgaande, doordachte inhoud met veel meer vlees op de botten om mensen die het lezen te interesseren, te intrigeren en aan te moedigen het te delen onder vrienden en er naar terug te linken. De voordelen van het werken aan een stukje content dat anders is dan wat jouw concurrenten aanbieden, is dat het sterk en gezaghebbend is, en mensen aanmoedigt om steeds terug te komen om meer van jouw werk te lezen.

Met link baiting, is het doel om daadwerkelijk inhoud te creëren die:

 • Zeer nuttig is
 • Extreem actueel
 • Visueel aantrekkelijk is

Met linkbait bedoelen we content binnen een website, die dermate interessant is dat deze uitnodigt tot het plaatsen van externe links naar de betreffende webpagina. Linkbaiting is dus een vorm van linkbuilding als onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Combineer deze drie kwaliteiten samen en je hebt iets dat de aandacht trekt en vasthoudt van algemene gebruikers of het nichepubliek.

4 voordelen van Link Baits


Inderdaad, link baiting is geen gemakkelijke procedure. Waarom zou je het verkiezen boven veel eenvoudigere technieken die minder ingewikkeld zijn om toe te passen? Nou, in vergelijking met veel andere SEO methoden, is link baiting nuttiger omdat het

 • Jouw webbron herkenbaarder maakt
  Naarmate backlinks naar jouw site zich opstapelen, wint deze aan populariteit, zelfs buiten het doelpubliek.
 • Het zorgt voor een snelle traffic boost
  Unieke, echt nuttige en relevante inhoud wordt snel gedeeld in sociale netwerken en blogs.
 • Creëert nuttige zakelijke connecties
  Het is simpel: hoe meer backlinks een bron verzamelt, hoe hoger de positie in de zoekresultaten. Nu wordt het gemakkelijk voor potentiële zakenpartners om over jou te lezen. Zij reiken je de hand, en je vormt nieuwe connecties.
 • Versterkt het merkimago online
  Uiteraard, wanneer andere vertrouwde sites of beïnvloeders jou citeren, heeft dit een positief effect op jouw algemene geloofwaardigheid op het web.

Hoewel deze SEO methode veel middelen en werk vereist, is het moeilijk om het potentieel ervan te ontkennen. Nu is het tijd om te leren hoe het in de praktijk kan worden toegepast.

wat is linkbait
Linkbait is content waar anderen een link naar plaatsen, omdat ze dit graag willen

Een overzicht van 5 geweldige linkbait sites en wat je van ze kan leren.

 1. Lifehacker
  Dit is een blog met “tips en downloads om dingen gedaan te krijgen”. Lifehacker wordt regelmatig genoemd in lijsten van de beste op het web.
 2. Ships That Pass
  Dit is een verzameling van neppe, verzonnen en literaire gemiste connecties gepost op Craigslist en vervolgens hier opnieuw gepost met echte en actuele reacties.
 3. De Linkbait Generator
  Voor als je pakkende blog post ideeën nodig hebt. Voer een onderwerp in en de Linkbait Generator geeft een lijst van absurde en hilarische titels die zomaar eens zouden kunnen werken.
 4. Wordle
  Dit is een speeltje voor het genereren van ‘woordwolken’ van tekst die je verstrekt. De wolken geven een grotere zichtbaarheid aan woorden die vaker voorkomen in de brontekst. Je kunt je wolken vervolgens bewerken met verschillende lettertypes, kleuren en lay-outs.
 5. Basenotes
  Dit is een forum met informatie over meer dan 13.000 parfums, inclusief de door leden ingezonden reviews. Het is een geweldige bron voor parfumliefhebbers die graag een beetje onderzoek doen voordat ze op zoek gaan naar een nieuw luchtje en bloggers en social media gebruikers linken vaak terug naar de pagina’s.